Műsortükör:

De szeretnék gazdag lenni

Bevezető, Kész a leltár, Tiszta szívvel, Keresek valakit, Mama, Haragos bírák feketében, Hangya, Figyel a kancsal, Négykézláb másztam, Születésnapomra, Újságkihordó történet, Hull a levél…, Mikor az utcán átment a kedves, Megméressél, Áldalak búval, vigalommal, Tedd a kezed, Szerelmes vers, Mily szép vagy, milyen gyönyörü…, Bibliai részlet, Csöndes estéli zsoltár, Nekem mindegy…, Imádság megfáradtaknak, Isten, Istenem, Nem emel föl, Lázadó Krisztus, Újságkihordó történet, Minden rendű emberi dolgokhoz, A hetedik, Magyarok, Hazám,  Íme, hát megleltem hazámat…, A Dunánál, Újságkihordó történet

Ennek az előadásnak a címe volt meg először, s csak utána sorakoztak mögé a versek. Miért éppen ez a cím? Hát mert ez az első vers a kötetben. Van persze komolyabb ok is: a gazdagság, az anyagi gyarapodás ma az emberek álma, vágya.

 József Attila esetében másról van szó. Ő a szeretet gazdagságát kereste, ahogy Kun László esztéta írta: melegségre vágyott, mert mindig fázott. Ahogy korunkban jellemzően sok a magányos és szeretethiánytól szenvedő ember.

 Másik motívuma az estnek az „árultam forgót, kenyeret és könyvet, újságot, verset, mikor mi volt könnyebb”-gondolat, a „Kész a leltár”-ból, az önfenntartás kényszerítő ereje. Életem ezen a ponton találkozik József Attiláéval, magam is árulok újságot, verset: színész vagyok, és – jelenleg – újságkihordó. Az előadás is erre a kettős szituációra épül, de hogy mi bomlik ki belőle, az maradjon meglepetés.

Szeretettel: Rékai Nándor

De szeretnék gazdag lenni

De szeretnék gazdag lenni