Mesehősök derűből és napsugárból

Dóka Andrea színművész

rendhagyó irodalomórája

Csukás István művei alapján

„Egymillió gyermeket neveltem fel” – jegyezte meg egyszer tréfálkozva Csukás István (1936-2020) Kossuth-díjas író, költő, a nemzet művésze és ebben nincs semmi túlzás, hiszen mára ennél sokkal többre tehető azoknak a száma, akiknek fontos és örömteli gyermekkori élménye az alkotó mesevilágával való találkozás. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy színművészként több, mint három évtizede tolmácsolhatom kicsiknek és nagyoknak az író mesevilágát, játszottam színpadi műveiben, mondtam verseit, felolvastam részleteket az ifjúság részére írott regényeiből.

Általános iskolások részére tartott rendhagyó irodalomórák keretében szeretném a gyerekek figyelmét Csukás István életművének olyan meghatározó alkotásaira irányítani, mint a Mirr Murr, a Kiscsacsi, a Süsü, a Pom Pom,

A nagy Ho-ho-ho-horgász, vagy A Sebaj Tóbiás.

 

A bevezetőmben kedvcsinálónak előadok egy részletet Csukás István Ágacska c. darabjából playback zenei kísérettel. Ezt követi legfeljebb két prózarészlet és legfeljebb három-négy vers. Közben ejtek röviden szót néhány lényeges életrajzi vonatkozásról, körbe adnám az író fényképét, néhány művét. A legfeljebb 45 perc időtartamra tervezett rendhagyó irodalomórába fokozatosan vonnám be játékos, találós-kérdésekkel a gyerekeket. Csukás István világában ugyanis a rosszkedvnek nincs maradása. Mindig a napsugár az úr. Bármikor otthonra lelünk benne, akkor is, ha egy-egy iskolai rendhagyó irodalomórán kalandozunk újra.

A közelmúltban többek között Csukás István Ágacska című darabjával is, számos általános iskolában léptem fel, ahová szeretettel várnak vissza akár a mostani tervezett rendhagyó irodalomóra okán.